Klassiska krogen III

Vid Surbrunnsgatan, mellan Roslagsgatan och Birger Jarlsgatan, finns sedan 1731 värdshuset Clas på Hörnet.
Restaurangrörelsen startades av Clas Browall, som också gett namn åt etablissemanget, i en före detta malmgårdsbyggnad. Läget var perfekt. I grannskapet låg det en hälsobrunn, den så kallade Surbrunnen, som hade sin storhetstid just på 1730-talet. Efter att ha druckit vatten en hel dag blev dåtidens miljöpartister säkert sugna på annat och då passade det bra att gå på krogen. Dessutom var värdshuset ett populärt rastställe för roslagsbönder på väg till och från stan.
 Under Gustav III:s tid var partystämningen hög i Stockholm och Clas på Hörnet, under ledning av Petter Helin P:son, var ett av stans inneställen. Naturligtvis var Carl Michael Bellman personlig vän till krögaren.
 1783 bytte värdshuset ägare och den nye värden, Carl Westman, byggde året senare den tvåvåningsbyggnad som idag står i hörnet Surbrunnsgatan-Birger Jarlsgatan.
 Men säg den lycka som varar. Krogens popularitet dalade lokalerna användes bland annat till kolerasjukhus och bostäder. Först 1984 återinvigdes Clas på Hörnet som värdshus.
 Det kanske mest kända partyt på Clas på Hörnet inträffade i januari 1745. Då anordnades det en fest för stans allra skönaste flickor i värdshuset. Meningen var att kungen, Fredrik I, skulle ges möjligheten att välja ut en ny älskarinna efter den tidigare, som precis gått hädan. Valet föll på fröken Beata Christiernins, som flyttade in den tidigare älskarinnans palats. Det var mer drag förr!

Mats AreskougTM

Tillbaka
  

CopyRight, Mats Areskoug
Denna sida är senast uppdaterad: 2019-10-03