Det var en gång...

I maj 1989 ringde Leffe Olsson till mig och tyckte att vi skulle ha en liten pubrunda. Efter att ha kontrollerat våra almanackor kom vi fram till att den 10 juni nog skulle vara ett bra datum. (Senare skulle det visa sig att Leffe ändå var tvungen att lämna Bataljen för något barnkalas.) Målet med pubrundan skulle vara öldrickning till ett hyfsat pris. Dessutom ville vi ha med mycket folk, gärna nya bekantskaper, och så vi ville upptäcka stans olika krogar. Meningen var från början att en pub som besökts en gång inte skulle bli aktuell någon mer gång.
 Någon dag innan den tionde beslutade vi oss för att starta redan klockan tolv på dan. Det gällde att sikta högt. Kvällen innan rekade Danne Bertilsson och jag terrängen och vi passade även på att provsmaka ölen på några av ställena.
 Lördagen den 10 juni var en solig sommardag. Det var helt klart semesterstämning på Gröne Jägarens uteservering. Ölen kostade 25 kronor, vilket var ett bra pris på den tiden. Närvarande detta historiska ögonblick voro Danne, Jörgen Gustavsson, Leffe, Diana Eklund, Affe Arnesson, Mackan från Västerås och jag själv, samt Stefan och Kicki från Skärmarbrink. Senare under kvällen anslöt och försvann ytterligare individer. Vi hann med att bli stoppade i dörren till MacAllen (den första gången av tre) och bli utslängda från Krönet (redan klockan halv sju).
 Stämningen på Gröne Jägaren var så härlig att vi beslutade oss för att permanenta Bataljen. Eftersom det råkade vara den tionde så bestämde vi att upprepa den blivande succén varje gång den tionde skulle infalla på en lördag. En kontroll i kalendrarna visade dock att det i så fall skulle bli otäckt långt mellan Bataljerna. Snabbt beslutade vi att även den tjugonde och trettionde skulle vara bra dagar att dricka öl.
 Antalet deltagare har varierat mellan cirka 150 och 3. Reglerna för deltagande har också varierat. En del menar att folk bör få komma och gå hur de vill, medan några tycker att alla skall vara med från start och att inga pubar skall lämnas ut i förväg. Just nu är läget så att det är upp till de som sätter ihop Bataljen att bestämma. De får själva avgöra hur och vad som skall lämnas ut, och till vem.
 Avslutningsvis vill jag bara säga att jag hade jävligt skoj i gymnasiet. (Till de som kanske tycker att detta med Batalj är lite väl gymnasialt.)

Mats ATM

CopyRight
Denna sida är senast uppdaterad: 2019-11-04